fbpx


Вакцинація від COVID-19: найпоширеніші питання

Снимок экрана 2021-03-29 в 11.33.37

1. Після вакцинації вакциною КОВІД у людини позитивний тест на КОВІД, ознак хвороби немає. Що це означає, чи пов’язано це з вакциною і чи ця людина заразна?

Позитивний тест на КОВІД після вакцинації означає, що людина інфікувалась вірусом у своєму оточенні останнім часом. Це не може бути пов’язано із вакциною, тому що вакцина кодує виключно спеціальний спайк-білок, який стимулює вироблення антитіл в організмі людини, а не сам вірус, тому від вакцини не можна захворіти на коронавірус. Науковці стверджують: якщо тест на КОВІД позитивний, це не обов’язково означає, що людина заразна. Досить поширені випадки, коли після перенесеної хвороби COVID-19 ПЦР залишається позитивним протягом тривалого часу, 4-6 тижнів, при цьому людина не має ознак хвороби і не розповсюджує вірус.

2. Чи потрібно вакцинуватись, якщо людина перехворіла на COVID-19?

Так, потрібно. І якщо між першою і другою дозами вакцини людина захворіла на COVID, вводити другу дозу теж потрібно. Високі титри природніх антитіл після перенесеного COVID-19 – це не гарантія того, що людина не захворіє з часом повторно. Тому перевіряти антитіла перед вакцинацією немає сенсу.

3. Навіщо робити щеплення, якщо ніхто не дає гарантій, що людина не захворіє на COVID-19?

Мета вакцинації – запобігти тяжким формам хвороби і смерті від хвороби. Ризик захворіти після вакцинації значно знижується, але не дорівнює нулю. Наукові дослідження показують, що люди, які були серопозитивними після перенесеного COVID і були вакциновані першою дозою вакцини, демонструють величезне збільшення рівня нейтралізуючих антитіл після щеплення. Отже, вакцинація може стимулювати імунітет, який виробляється природною інфекцією.

Ukrainian