fbpx


Чи справді небезпечно плавати після їжі?

[1610, 02.07.2020] +380 67 922 0534 Приветик ) из можно сделать чуть больше чем обычно 4х2 ДлинаХвысота [1611, 02.07.2020] +380 67 922 0534 Так как там два бренда (2)

Загальноприйнята мудрість стверджує, що плавати після їжі небезпечно, якщо не перечекати деякий час – зазвичай від 30 хвилин до двох годин. Вважається, що воротар – м’язовий сфінктер між шлунком і кишечником – зводить судомою, і через це плавець втрачає можливість вільно триматись над водою. Однак наука це не підтверджує.

Взагалі з моменту вживання їжі до моменту покидання нею шлунку проходить приблизно чотири години. Так, дійсно, у цей період і кисень, і енергія максимально присвячуються акту травлення, відволікаючись від інших цілей, таких як підживлення рухів або видалення молочної кислоти, яка накопичується в м’язах під час тренування. Тим не менш, шанси через це отримати спазм шлунку під час плавання дуже мізерні і не залежать від того, коли плавець востаннє їв. Судоми м’язів – це інша справа, і навіть спазм шлунку відчувається більше як незручність, ніж як серйозна небезпека.

Медична наука давно заперечувала зв’язок між їжею і утопленням плавців, ще в роботах 1950-х років і пізніше. Та віра до цих пір зберігається. Отже, яке можливе походження цієї віри?

Одним із джерел, на думку вчених, є оригінальний посібник для бойскаутів Америки 1911 року, який запевняв молодих людей, що судоми, безумовно, будуть наслідком плавання до того, як їжа перетравиться. В посібнику говорилось про те, що після їжі органи травлення зосереджують енергію тіла на процесі перетравлювання, і відкликання енергії на забезпечення роботи м’язів плавця зупиняє процес травлення. Такі зміни занадто швидкі для органів, і в подальшому судоми паралізують м‘язи.

Ukrainian