fbpx


Весна йде. Як підтримати імунітет дитини?

иммунитет

Більшість дітей вже встигли хоча б раз нагадати своєму організму про те, що таке ГРЗ: дійсно, важко не захворіти хоча б раз, коли навколо “літає” таку кількість інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Переважна більшість мам формулу «напоїти-зволожити-провітрити» під час застуди дитини засвоїли досить добре, проте до цих пір залишається відкритим питання: що ж робити після хвороби? Як нам зміцнити імунітет? Може, потрібен курс вітамінів? А які краще? І що тепер з щепленням – робити чи не робити? А якщо робити, то коли – через 2 тижні? Постараємося розібратися.

З приводу «зниженого» імунітету. Те, що дитина хворіє на ГРВІ, не є ознакою зниженого імунітету. Більш того, система імунної відповіді вкрай складна і багатогранна, тому, емпіричне призначення «імуномодуляторів» швидше нашкодить, ніж допоможе. Тому, завдання батьків – створити дитині комфортні умови: свіже повітря, режим дня і сну, повноцінне харчування. Величезна кількість інфекцій передається повітряно-крапельним шляхом, тому, повертаючись додому з вулиці, очистіть слизову носа сольовим розчином і помийте дитині особа (до речі, руки вимити – теж не зайве).

Наступне питання – вітаміни. Доступність практично будь-якої їжі зводить до мінімуму ризик «авітамінозу». Це скоріше є питанням повноцінного харчування. Тому, для того, щоб наситити дитину всіма необхідними речовинами, переконайтеся, що він харчується 4-5 разів на день, щодня отримує каші, м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти. При цьому найбільш корисні для дитини ті овочі і фрукти, які ростуть в «рідному» кліматі. Тому варто з літа запастися вітамінним скарбом в морозильнику і розумно його витрачати на протязі зими і весни.

Окремо варто поговорити про те вакцинації. Після одужання дитини можна вакцинувати відразу ж. Існує досить обмежений перелік протипоказань для проведення вакцинації, про яких знає педіатр і «залишкові явища» у вигляді нежиті і покашлювання до них не відносяться. Дітки з хронічними захворюваннями також підлягають проведенню щеплень, так як ризик важкого перебігу і ускладнення під час інфекційного захворювання, у таких пацієнтів вище, ніж у абсолютно здорових дітей. Це ж стосується і сезонної вакцинації від грипу.

Найбільш ефективним способом профілактики є загартовування дитини, режим дня і сну, повноцінне харчування, фізична активність, свіже повітря і своєчасна вакцинація. Дотримуватися цих нехитрих рекомендації досить просто і приємно. Формуйте корисні звички і будьте здорові!

Рекомендації від лікаря-педіатра Панфілової Дар’ї Андріївни


Допомога коли Вам зручно

Лікування не займе зайвого часу. Ми працюємо без вихідних, приймаємо без черг, лікарі консультують за телефоном і через мобільний додаток.


Особистий лікар

Сімейний лікар, який знає Вас особисто. Не порадить зайвого, попередить про ризики, справжній професіонал.


Увага з перших днів

Ми піклуємося про Ваше здоров’я з перших днів співпраці. Відразу після укладання договору ми проводимо профілактичне обстеження.


Мобільний додаток

Ми постійно онлайн з нашими пацієнтами, щоб порадити та надати вичерпні консультації.

Ukrainian